Als er iets is waar wij allemaal mee te maken hebben in onze westerse samenleving dan is het met die grote hoeveelheid impulsen die op ons afkomen.
Via onze telefoons, computers, de tv en radio krijgen we een non-stop stroom van meningen en gedachten op ons afgevuurd.
We worden aangemoedigd om dingen te kopen, dingen te prijzen, dingen af te wijzen, mee te doen aan acties, de wereld te verbeteren, gelukkig te moeten zijn en de laatste trends te moeten volgen. Ik noem dit vooral de stroom van het consumentisme. De stroom die je vertelt dat je van alles nodig hebt en dat dat altijd meer moet zijn.

Een jaar geleden is daar ook nog eens een extra stroom bij gekomen, dat is de stroom van angst, voorzichtigheid, doemdenken, afhankelijkheid, zorg-over-de-toekomst. Ik noem dit de stroom van crisis.

Deze 2 stromen samen hebben velen van ons behoorlijk bezig gehouden, en gelukkig houden deze stromen ons steeds minder bezig. Want wat doen deze stromen met ons?

Als ik het met één woord moet opsommen dan is het probleem `afleiding`.

Onze hersens raken overgestimuleerd, ze raken non-stop geprikkeld en dat kunnen we niet aan. Want onze hersenen zijn niet gemaakt om zoveel geprikkeld te worden. We kunnen denken dat we alle impulsen prima kunnen verwerken, maar dan hou je jezelf waarschijnlijk wat voor de gek.

Wanneer heb je voor het laatst 10 minuten stil gezeten, zonder muziek, zonder beeldscherm, zonder gedachten die alle kanten opschieten?
Wat gebeurt er dan in je gevoel? Wat gaat er werkelijk door je gedachten heen als je even in de stilte komt?

De afgelopen maand ben ik in een media-detox gestapt. Ik besefte me dat ik opgeteld toch wel 1,5 uur per dag of meer keek en luisterde naar de gedachten en meningen van mensen om mij heen.
Een podcast in de ochtend, wat politieke video`s overdag, wat YouTube video`s in de pauze, een podcast voor het slapengaan. En voor je het weet heb je behoorlijk wat minuten besteed aan de mening van anderen.

Maar wat zijn jouw authentieke gedachten? En wat gaat er om in de gedachten van God? Hoeveel minuten op een dag hebben we daarbij stil gestaan?

En misschien zul je zeggen, want dat deed ik ook, dat je ook je tijd van gebed hebt, dat je even sport, dat je even wandelt in het bos, dus wat maakt die 1,5 uur op en dag uit die ik besteed aan de mening van een ander?!

Ik wil je dan alsnog uitdagen om te checken hoe je je tijd invult op een dag en hoe je omgaat met je digitale tijdsindeling. Vergelijk het maar met eten; waar vul je je mee? Wat voor informatie stop je in je hoofd, want die informatie beïnvloed je emoties, en die beïnvloeden tal van andere dingen zoals bijvoorbeeld je lichamelijke en mentale gezondheid.

Ik ben geen dokter, en daar is dit bericht ook niet voor bedoeld, maar ik besef me wel dat ik me de afgelopen maand veel beter ben gaan voelen doordat ik mijn `digitale` voedingspatroon ben gaan veranderen.

Ik ben veel intentioneler geworden met wat ik toelaat in mijn gedachten.

  • Inspireert de video mij?
  • Een audioboek kan misschien die oppervlakkige podcast vervangen
  • Waarom kijk ik naar hopeloos nieuws?
  • Wat vind ik zelf? Hoe kijkt God hiernaar? Waarom drink ik de mening van deze influencer elke dag?
  • Bouwt de informatie die ik tot me neem mij op? Is het een investering in mijn kennis over gezondheid, mijn hobby, mijn passies, Jezus, het leven?

Sinds ik bovenstaande punten ben gaan toepassen merk ik een verschil in mijn hoofd. Het wordt opeens helderder, het wordt vrediger, ik voel mezelf weer meer nadenken en ik vorm meer mijn eigen verhaal over de wereld om me heen. En het belangrijkst, ik heb weer meer ruimte om de gedachten van Heilige Geest toe te laten.

Neem dit artikel nu niet op als een wettisch verhaal. Want natuurlijk kijk ik nog steeds grappige video`s op Youtube als ik even wil lachen. En natuurlijk kijk ik nog steeds een film of leuk programma op de tv af en toe. Dat is niet het punt dat ik wil maken. Ik wil je even stil laten staan bij jezelf en jou de balans op laten maken van je digitale belevingswereld.
Misschien dat het je helpt om meer vrede te gaan ervaren, meer vreugde, meer rust en meer groei op de terreinen die er echt toe doen in je leven zoals je relaties, hobby’s, talenten en je intimiteit met God.

Jezus had te maken met het Kruis en liet Zich niet afleiden van Zijn relatie met God
Wij leven in een wereld die te maken heeft met een Krises, maar laat je niet afleiden van je relatie met God en het contact met je hart! Je bent te kostbaar om dat te laten gebeuren.

Please follow and like us: