Yes, het is weer zover. We zitten alweer even in februari en ik ervaar opnieuw de behoefte om te vasten op negativiteit. De meeste mensen weten dat je kan vasten op voedsel en drinken, maar er is een manier van vasten die mij jaren terug erg goed heeft gedaan en wat ik sindsdien ben blijven doen.

Deze hele maand doe ik dit. Het is best confronteren en ik ben zeker nog niet een baas hierin, maar sinds ik al bijna 3 weken vast op het volgen van het nieuws is het nu tijd om door te pakken.

Volgens mij zijn we sinds 2020 allemaal wel toe aan een stevige detox van ons gedachtenleven om weer even te beseffen wat nog beter is dan onze eigen mindset; de mindset van Christus!

Jezus was natuurlijk Meneer Positiviteit zelve, hoewel je ook terugziet dat hij soms ook boos kon worden of door lijden heenging. Het feit dat Hij in ons leeft betekent dat we op Hem mogen vertrouwen om Zich te laten zien door ons heen, ga vooral niet zelf proberen te streven uit eigen kracht, dat schiet niets op 🙂

Hieronder beschrijf ik een aantal van de kenmerken, sommigen heb ik vertaald uit een bestaand artikel.

Wat zijn dingen die we bijvoorbeeld niet willen doen deze maand?
– Praten over mensen en situaties vanuit een negatief oogpunt
– Pessimisme toelaten over mensen en omstandigheden
– Onredelijk kritisch zijn over onszelf en anderen
– Iedere vorm van klagen
– Iedere vorm van roddel
– Ons verstoppen achter sarcasme om onze eigen bitterheid te verbergen

Ok ok, maar wat gaan we dan wèl doen deze maand?
– Mediteren/diep nadenken over Gods liefde en goedheid
– Dankbaarheid uiten over de kleinste dingen
– Proclameren en uiten wie God is
– Leven, liefde en hoop spreken over onszelf en anderen
– Oplossingsgericht denken
– Kijken naar wat God aan het doen is en dat benoemen in onze gesprekken

Nu nog even enkele praktische toepassingen hiervan:
1. Begin of eindig de dag eens met een schriftje of dagboek waarin je gewoon eens gaat beschrijven waar je dankbaar voor bent. Let maar op wat er dan gebeurd van binnen 🙂
2. Kijk niet meer naar het nieuws, social media, youtubers, tijdschriften, die jouw negativiteit voeden. (deze vond ikzelf best pittig, maar ik merk het effect heel goed)
3. Je mag natuurlijk huilen, moeilijkheden doormaken en dat delen met elkaar, maar we gaan niet negativiteit,hopeloosheid, zelfmedelijden, wraak, afwijzing e.d daaraan toevoegen.
4. Wil je kritisch zijn over iets om iemand? Of ben je dat? Draai het meteen om in een zegen die je uitspreekt over die persoon of situatie.
5. Misschien kan het handig zijn om even wat minder om te gaan met die personen die de atmosfeer negatief beïnvloeden. Of om die persoon eens te vragen om zijn/haar mond even te houden 😉
6. Ga bewust wat vaker lachen, of een comedy kijken.
7. En ga vooral niet mensen bekritiseren die negatief denken, want dan mis je zelf het doel van dit vasten.

Voeg hier je eigen punten aan toe. Soms is het een bepaald iets waar je van merkt dat dat jouw leven vult met negativiteit. Probeer daar dan eens mee te stoppen.

Geloof me, dit zal je echt goed doen! Doe met me mee!

(ik heb wat stukjes gehaald uit het artikel van de volgende website https://markdejesus.com/kind-fast-need-consider-negativity-fast/)

Please follow and like us: